Terug naar site

Office 365 Multi-factor authenticatie

Altijd en overal veilig aanmelden dankzij Multi-factor authenticatie (MFA) van office365.

8 april 2020

Ken jij nog iemand die geen office365 gebruikt? Bijna iedereen is ondertussen overtuigd van het comfort om altijd en overal toegang te hebben tot e-mails, Teams, OneDrive en Sharepoint. Die allround toegankelijkheid is een grote troef. Helaas is dat ook zo voor hackers en die maken er misbruik van. Zeker als een gebruikersnaam en wachtwoord de enige bewakers zijn aan de poort. Als je het ons vraagt, is het meer dan tijd om over te schakelen op Multi-factor authenticatie of MFA.

Multi-factor authenticatie... Euh, wat?

Multi-Factor Authentication of kortweg MFA is een verificatiemethode voor gebruikers die verder gaat dan de klassieke beveiliging bij het aanmelden. Klassiek aanmelden betekent dat enkel een gebruikersnaam en wachtwoord moeten ingevoerd worden. Met MFA voor office365 moet je als gebruiker eerst je gebruikersnaam en wachtwoord invoeren en deze meteen daarna bevestigen door middel van een telefoongesprek, tekstbericht of app melding op je smartphone.

Aanmelden is nog nooit zo veilig geweest.

Inloggen is pas mogelijk nadat aan de tweede verificatiefactor is voldaan. Deze extra verificatiemethode maakt het aanmeldingsproces aanzienlijk veiliger. Zelfs als iemand erin slaagt je wachtwoord te kraken of te stelen, dan nog kan hij niet inloggen, want hij beschikt niet over het apparaat dat aan jouw profiel is gekoppeld. Dus die tweede factor - je mobiele telefoon of de telefoon op kantoor - beschermt jouw account tegen ongeautoriseerde aanmeldingen.

Uiteraard kunnen we Multi-factor authenticatie ook inschakelen op web applicaties of de remote toegang tot de Citrix of terminal serveromgeving van jouw organisatie of bedrijf. Op die manier worden ook die veiliger dan ooit afgeschermd.

In het streven naar een optimale beveiliging in O365 is MFA een no-brainer.

We geven het toe. Het is soms wat vervelend om telkens die extra code te moeten invoeren vooraleer je kan starten met werken. Toch zal je het er met ons over eens zijn dat die kleine moeite niet opweegt tegen de financiële en operationele risico's die zich stellen zonder MFA. Dankzij Multi-factor authenticatie kunnen hackers zonder de verificatiecode die zich op jouw smartphone bevindt, zich nagenoeg onmogelijk toegang verschaffen tot jouw data en systemen.

 

Wil je meer weten over Multi-factor authenticatie? Check dan het artikel op onze website. Daarin leggen we haarfijn uit hoe het precies werkt.