Terug naar site

Size does matter

7 oktober 2022

Althans wat wachtwoorden betreft …

Hoewel we vandaag de dag door middel van Windows Hello for business, Multi-Factor Authenticatie, Single-Sign-On en andere steeds meer wegstappen van het gebruiken van wachtwoorden, blijken we er in de praktijk toch nog vaak nood aan te hebben.

En nét daar zijn we vaak het kwetsbaarst.

Te vaak kiezen mensen een kort en simpel wachtwoord, zodanig dat ze het niet hoeven neer te schrijven en ook niet snel zullen vergeten. Én omdat gedacht wordt dat een hacker hen wel niet zal aanvallen.

Echter, met grote compute power kunnen hackers miljoenen inlogpogingen simuleren per seconde. Concreet kraken ze daarmee een 7-teken lang wachtwoord die bestaat uit een mix van hoofdletters, kleine letters, getallen en speciale symbolen in slechts 31 seconden! Verhoog dat naar 11 tekens en je komt aan 34 jaar. 16 tekens en je komt op 92 miljard jaar! Dus ja, de lengte doet er wel degelijk toe!

https://www.hivesystems.io/blog/are-your-passwords-in-the-green?utm_source=tabletext

Langere wachtwoorden zijn nu wel moeilijker te onthouden, zeker als die bestaan uit een combinatie van speciale tekens en getallen. Daarom geven we graag als tip om tot langere wachtwoorden te komen door zinnen te gebruiken, waarbij je enkele letters vervangt door cijfers of symbolen (‘e’ door ‘3’, ‘i’ door ‘1’ of ‘!’, etc.).

Kies voor iedere account ook een uniek wachtwoord, dat vermindert de impact drastisch mocht je wachtwoord toch gekraakt of gephished zijn. 

Wees waakzaam!

Maar dan komt natuurlijk nog een belangrijke nuance: de lengte doet er niets meer toe als je jouw wachtwoord zomaar weggeeft aan malafide actoren. Wees dus altijd alert voor phishing mails en nagebouwde websites, waar je jouw wachtwoord moet ingeven.

Hoe je deze kunt herkennen en zo kunt vermijden om een slachtoffer te worden zit vervat in onze Security Awareness oplossing.

Contacteer onze specialisten voor meer informatie of download onze datasheet hieronder.