Terug naar site

SonicWall 2022 Mid-Year Cyber Threat Report

 

9 september 2022

SonicWall bracht onlangs hun halfjaarrapport uit dat een overzicht biedt van het cybersecurity landschap. En deze willen we jou zeker niet onthouden. In deze blog lichten we al enkele bevindingen uit.

Wens je het volledige rapport te lezen? Haal dan hieronder jouw exemplaar op!

Malware
In het laatste jaarrapport (December 2021) werd de vraag gesteld of er meer malware gedetecteerd werd omdat de mensen zoetjes aan terug keerden naar de kantoren, of simpelweg omdat er gewoon meer malware is. Een goede 8 maanden later blijkt het overduidelijk het tweede te zijn. Met een stijging van 11% ten opzichte van vorige jaar werd er 2.8 miljard malware gerapporteerd. Dit komt neer op zo'n 8.240 pogingen per klant!

Dit is vooral te wijten aan cryptojacking (het gebruik van niet geauthoriseerde resources om cryptomunten te minen) met een stijging van 30% en IoT malware met 77%.

Onderwijsinstellingen en overheden worden het vaakst getroffen door malware, met resp. 21,4% en 19,3% van de klanten per maand.

Ransomware
In tegenstelling tot de groei in de malware categorie, blijkt ransomware af te nemen met 23%. In het rapport worden 3 voorname redenen aangehaald hiervoor: geopolitieke situaties, schommelingen in de cryptomunten en een verhoogde focus van overheid en politie.

Log4J Update
Ondanks dat deze kwetsbaarheid bekend gemaakt werd in december 2021 zijn er nog steeds actief pogingen om die te misbruiken. Sterker nog, op basis van de huidige data wordt er niet verwacht dat dit snel zal dalen! Er zijn nog steeds kwetsbare packages in de omloop, en helaas weten veel organisaties nog steeds niet dat ze hiervoor kwetsbaar zijn.

Capture ATP & RTDMI
SonicWall heeft dankzij hun unieke Real-Time Deep Memory Inspection technologie 45% meer nooit eerder geziene malware varianten gedetecteerd in het eerste halfjaar. Dit komt overeen met 1.501 varianten per dag. Jawel, per dag!

Malafide bestanden
Ondanks een ferme daling in het laatste mid-year rapport blijkt deze aanpak terug toe te nemen. Een stijging van 18% in office bestanden en 9% in kwaadaardige PDF's. Voor de PDF's was er zelfs een stijging van 486% tussen april en mei.

Het volledige rapport doornemen? Download hem hieronder.