Return to site

Thuiswerk? Doe het veilig!

In deze bewogen weken maken we allemaal zo veel als mogelijk gebruik van telewerken. Meestal doen we dat op een laptop van de werkgever. We loggen in op het netwerk van het bedrijf en zijn verbonden met de collega’s.

Voor veel organisaties is thuiswerk op deze schaal een nieuw gegeven. Omdat we snel moeten schakelen geven we medewerkers soms een laptop mee die niet over de nodige updates beschikt.

Verouderde laptops beschikken niet altijd over de laatste versie van het besturingssysteem. Op de veiligheid van eventuele privé toestellen hebben we al helemaal geen vat.

Hierdoor zijn deze toestellen extra kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Phishing

Hackers proberen thuiswerkers te lokken met websites die verdacht veel lijken op inlogpagina’s van hun bedrijf. Je denkt dat je inlogt op de website van jouw werkgever, maar zonder het te beseffen ontfutselen hackers jouw login en wachtwoord. In een omgeving zonder Multi Factor Authentication (MFA) is dat nefast! De hacker heeft dan immers toegang tot uw bedrijfsgegevens en -applicaties.

En omdat we nu ook op zoek gaan naar informatie over het coronavirus, lanceren hackers phishingwebsites met de naam "corona" erin. De afgelopen week zouden er naar verluidt 41.000 dergelijke sites gecreëerd zijn.

Deze phishingwebsites bevatten een virus of malware die zich dan in de computer van de thuiswerker nestelt, als die onvoldoende beschermd is. Nadat de malware eenmaal geactiveerd is, kunnen ze zelfs je computer helemaal overnemen zonder dat je het zelf door hebt. Zo kunnen ze via jouw computer aan de bedrijfsgegevens. Zeker als je dan over enkele weken weer gaat werken en connecteert met het bedrijfsnetwerk, waardoor het virus zich over het hele bedrijf kan verspreiden.

Laat het zo ver niet komen. Download hier onze tips voor veilig thuiswerken en deel de informatie met uw medewerkers. Contacteer ons gerust om te overleggen hoe we het veilig kunnen houden.

Bron: VRT

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK