Terug naar site

Citrix: naar een efficiënte en veilige werkplek

door collega Johan Debrabandere

3 december 2020

Op afstand werken zit al een tijdje in de lift. Door de coronacrisis kwam alles in een stroomversnelling terecht en vindt iedereen het ondertussen vanzelfsprekend om thuis op dezelfde manier te kunnen werken als op kantoor. Bij Lebon IT Services zetten we al jarenlang in op een flexibele werkplek.

Als ervaren system engineer heeft Johan Debrabandere een voorliefde voor Citrix. Ruim 30 jaar is het ondertussen dat hij bij Lebon klanten én collega’s wegwijs maakt in de wereld van remote desktop en multi-user toepassingen. De geknipte persoon dus om ons alles te vertellen over Lebon als Citrix-specialist.

“Bij Lebon IT Services zetten we al jarenlang in op een flexibele werkplek”

De wondere wereld van Citrix

“Ik heb altijd een zwak gehad voor multi-user toepassingen. In mijn beginjaren als system engineer lag de focus op de Unix-besturingssystemen. Tot in 1998 Citrix op de markt kwam. Een nieuwe wereld ging open! Op slag konden we tot 30 gebruikers verbinden met één enkele server. Een ongelooflijke vooruitgang. Sindsdien volg ik de ontwikkelingen van Citrix op de voet, om zo onze klanten nog efficiënter en veiliger te laten werken. De multi-user oplossingen van Citrix Virtual Apps & Desktops zijn bovendien zeer dankbaar in gebruik en gemakkelijk uit te rollen. Remote desktop is een van die oplossingen. Ook al biedt Microsoft dezelfde mogelijkheid via hun Remote Desktop Services, toch leggen we er altijd Citrix bovenop. Microsoft volstaat niet voor grotere omgevingen. Zo hebben we bijvoorbeeld bij Stad Roeselare alleen al 30 Citrix servers draaien en werkt de politie van Aalst volledig mobiel met 180 VDI’s.

Ontwikkeling staat niet stil
Als grote Citrix fan volg ik de nieuwste technologieën op de voet. Zo is de jaarlijkse Citrix Summit een vaste waarde in mijn agenda: een meerdaags programma met opleidingen, infosessies, de aankondiging van nieuwe features, enz. Een unieke kans om mijn kennis bij te schaven, het contact met de distributeurs te onderhouden en ervaringen uit te wisselen met collega’s. Sinds 2006 heb ik nog geen enkele editie gemist. Ik was er bij in Orlando, Las Vegas, Barcelona, Berlijn … Omwille van de coronacrisis ging de summit dit jaar digitaal door.

Een van de meest recente ontwikkelingen bij Citrix is de integratie van cloud toepassingen. In plaats van de fysieke hardware bij de klant te gaan installeren, zijn heel wat tools nu vanuit de cloud beschikbaar. De eindgebruiker ziet niet enkel zijn virtuele desktop, maar kan ook connecteren naar bestanden in de cloud. Vaak zetten we in op een combinatie van beide. Want we merken dat heel wat klanten nog steeds bewust kiezen voor een lokaal opslagsysteem.

“We willen dat onze klanten zelfredzaam zijn, met de juiste ondersteuning waar nodig”

Kennis delen cruciaal

Of ik het enige aanspreekpunt ben binnen Lebon IT Services als het gaat over Citrix? Absoluut niet. En dat is ook niet de bedoeling. Iedere system engineer bij Lebon heeft voldoende kennis om elke klant verder te helpen. Ik sta erop om alles wat ik weet, te delen met mijn collega’s. Ook de overdracht van kennis naar onze klanten staat bij Lebon centraal. Tijdens een installatie leg ik altijd uit wat ik doe. Vraagt een klant mij om een wijziging door te voeren, dan toon ik hoe het moet, zodat ze het de volgende keer zelf kunnen. Dat werkt efficiënter, gaat sneller en geeft de klant heel wat voldoening. We willen dat onze klanten zelfredzaam zijn. Met ondersteuning waar nodig, uiteraard.

Ondertussen hebben we een uitstekende reputatie opgebouwd als Citrix-specialist. En daar ben ik best fier op. We willen voor onze klanten te allen tijde een trusted advisor zijn. Niet zomaar een oplossing verkopen dus, maar inzetten op een langetermijnrelatie, gebaseerd op vertrouwen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Citrix binnen je bedrijf? Contacteer Johan of een van onze andere collega’s.