Terug naar site

Het belang van een doordacht netwerk design

door collega Philippe Blauwet

15 december 2020

Een stabiel netwerk vormt de basis van je IT-infrastructuur. Het verbindt tenslotte alle componenten met elkaar: gebruikers, server, internet, applicaties … De moeite waard dus om er even dieper op in te gaan. Collega Philippe Blauwet, ruim 20 jaar system engineer bij Lebon, is gepassioneerd door networking en deelt maar al te graag zijn ervaringen.

“Na mijn studies Toegepaste Informatica, ondertussen zo’n 21 jaar geleden, kon ik meteen starten bij Lebon. In mijn beginjaren was het vooral belangrijk om een brede IT-kennis te hebben. Maar door de snel veranderende technologie is het onmogelijk geworden om van alles even goed op de hoogte te zijn. We zijn nu met zo’n 15-tal system engineers. Vaak werken we met verschillende collega’s aan eenzelfde project, elk vanuit onze eigen specialisatie.

Ikzelf ben vooral thuis in alles wat te maken heeft met networking. Eigenlijk ben ik daar vanzelf in gerold. De hele dag op mijn eentje aan een bureau zitten, dat is niets voor mij. Ik heb afwisseling nodig en hou van het contact met de klanten. Ondertussen ben ik bij Lebon hét aanspreekpunt voor alles rond netwerken. Is er een complexe vraag, dan komen collega’s vaak bij mij te rade. Anderzijds moet ik zelf soms raad vragen aan een collega over een ander thema binnen de IT. Het is een wisselwerking, we leren van elkaar. En dat is een ongelooflijke meerwaarde, zowel voor de klant als voor ons.

“Binnen Lebon hebben we elk onze eigen specialisatie. We leren van elkaar en dat is een meerwaarde voor zowel de klant als voor ons”

Zoveel meer dan netwerkverbinding

Lebon is Aruba gecertificeerd, de toonaangevende netwerkomgeving van marktleider HPE. Ik ben alvast een grote fan. Al jaren is HPE een betrouwbare partner op het vlak van netwerkoplossingen, zowel wired als wireless, zowel voor hardware, beveiliging als monitoring.

Een netwerk op vandaag is zoveel meer dan het verbinden van enkele pc’s met een server en een printer: toegangscontrole, camerasystemen, smartboards in de vergaderzalen, back-up systemen, productiesturingen … Alles staat in verbinding met elkaar en wordt centraal beheerd. Ook flexibiliteit wordt steeds belangrijker. Medewerkers brengen hun eigen toestellen mee en sluiten die aan op het corporate netwerk. Ze hebben geen vaste werkplek meer en moeten op elke plaats vlot kunnen inloggen. Dankzij de technologie van Citrix Workplace is alles dan nog eens makkelijk vanop afstand te bereiken, bijvoorbeeld in het geval van thuiswerk.

Toekomstgericht meedenken

Of het nu gaat om het installeren van een nieuwe netwerkinfrastructuur of het vernieuwen van een bestaand netwerk, bij Lebon gaan we steeds toekomstgericht en op maat te werk. Aan de hand van enkele gerichte vragen ga ik op zoek naar datgene wat de klant op lange termijn nodig heeft. Is het bedrijf van plan om de komende jaren nieuwe medewerkers aan te werven? En zo ja, hoeveel? Is er op termijn een uitbreiding met een extra vestiging gepland? Is er een camerasysteem met toegangscontrole? Kan dit ook geïntegreerd worden? Allemaal zaken die we moeten meenemen in het netwerk design.

“Hou bij het uittekenen van je netwerk design zowel rekening met de huidige als toekomstige noden in je bedrijf”

Veiligheid boven

Vroeger diende een netwerk louter om alle toestellen met elkaar te laten communiceren. Op vandaag is veiligheid een absolute prioriteit. Klanten willen dat hun gegevens te allen tijde beschermd worden, zowel intern als extern. En dat kan volledig op maat. Zo delen we aan de hand van segmentering het netwerk intern op in virtuele netwerken: een servernetwerk, een printernetwerk, een managementnetwerk, een bezoekersnetwerk, enz.

Daarnaast moet het netwerk beschermd worden tegen externe factoren. Als iemand een extern toestel, bijv. een laptop, aansluit op het bedrijfsnetwerk, mogen virussen geen kans krijgen. Ook back-ups worden beter beschermd.

Uitdagende projecten

Een mooi project waar ik onlangs aan mocht meewerken, is de vernieuwing van het volledige draadloze netwerk van de scholengroep Sint-Rembert. De scholengroep omvat 15 basisscholen, 8 secundaire scholen, verspreid over 100 gebouwen. Het wifi-netwerk was er sterk verouderd en de beheerskosten liepen te hoog op. Samen met de school gingen we op zoek naar een oplossing op maat. We beslisten om via leasing een volledig nieuw netwerk te installeren. De eerste access points, van zo’n 275 in totaal, configureerden we samen met de interne IT-afdeling. Daarna gingen ze met onze ondersteuning zelf aan de slag. Resultaat: 15.000 leerlingen en 1.500 leerkrachten kunnen nu vlot digitaal werken dankzij een krachtig netwerk. Een fantastisch project dat toont hoe we samen mooie dingen kunnen realiseren. En daar doe je het ten slotte voor.

Meer weten over networking bij Lebon? Contacteer ons vrijblijvend.