Return to site

Hoe goede monitoring je werk eenvoudiger maakt

Vaarwel overvolle mailbox en eindeloze alerts

· managed services,monitoring

Ongetwijfeld ging je al eens met je wagen naar de garage. De tijd dat de garagist onmiddellijk de motorkap indook is er duidelijk verleden tijd. Vandaag connecteert diezelfde garagist de wagen eerst met een computer of tablet om alle sensoren uit te meten. Zo weet hij meteen waar het eventuele probleem zich bevindt.

Het gevolg is duidelijk: het werk gebeurt veel efficiënter dan voorheen. Het beste nieuws? Ook in jouw sector kan de juiste monitoring en software de job een pak sneller en eenvoudiger maken.

"Ga voor één overzichtelijke console met alle alerts en warnings - in plaats van een overvolle mailbox met verschillende meldingen."

Lees verder onder de foto.

De afgelopen jaren kwamen heel wat tools op de markt om je IT-infrastructuur op een eenvoudige manier op te volgen (lees, te monitoren). Heel vaak worden die tools aangeboden als extraatje bovenop een bestaande oplossing. Nog vaker zijn het deeloplossingen. Specifieke tools voor specifieke procedures:

 • HP Insight Remote Support en HP SIM zijn gratis tools voor het opvolgen van HPE-hardware.
 • Veeam One bekijkt je virtuele omgeving, inclusief de belasting op virtuele servers.
 • In de eventviewers op de verschillende servers vind je ook heel wat informatie terug.
 • ...

De beperkingen van meldingen

In de meeste gevallen waarschuwen (gratis) tools je via meldingen voor (nakende) problemen. Vaak is dat via mail. Dat is mooi, maar het brengt meteen ook beperkingen met zich mee.

"Een goede monitoring oplossing toont evoluties. Zo kan je actie ondernemen vóór het probleem zich stelt."

De grootste beperking? Het feit dat de tools slechts een deel van de procedures overschouwen en in kaart brengen. Het is een van de redenen waarom je als systeembeheerder de dag start met het overlopen van alle meldingen in je mailbox. Waarna je een voor een de tools en consoles moet openen en de problemen oplossen. In het beste geval duurt het enkele minuten. In het slechtste geval enkel uren of de hele dag.

Sowieso is het een tijdrovende bezigheid die – als je het van op afstand bekijkt – een pak eenvoudiger zou zijn als één tool je een overkoepelend overzicht geeft over alle systemen heen.

Kenmerken van goede monitoring

Het gebrek aan efficiëntie brengt ons bij de volgende vraag. Als een systeemspecifieke tool niet per se de beste oplossing is, waar moet goede monitoring dan wél aan voldoen? Het antwoord is op te splitsen in 5 onderdelen:

 • SINGLE PANE OF GLASS
  De monitoring oplossing geeft je in één oogopslag een beeld van de volledige infrastructuur: servers, storage, virtuele machines, netwerken… Op die manier weet je snel waar het figuurlijk brandt en waar de oplossing te vinden is.
 • PROACTIEF
  Een goede monitoring oplossing toont evoluties. Zo kan je actie ondernemen vóór het probleem zich stelt. Zo krijg je bijvoorbeeld melding om schijfruimte vrij te maken, waardoor je problemen met een volgelopen schijf voorkomt.
 • EASE OF CONFIGURATION
  Veel open source oplossing zijn gratis in de opstart, maar vereisen veel configuratiewerk. Om efficiënt te werken is 80 % van de controles/checks standaard mogelijk of eenvoudig te configureren.
 • EASE OF USE
  De informatie in de monitoring is snel en eenvoudig raadpleegbaar. Via alle toestellen: pc, laptop, tablet en smartphone.
 • TRENDING
  Data moet beschikbaar blijven voor analyses op lange termijn. Bijvoorbeeld: hoeveel is de belasting op mijn systeem toegenomen in het afgelopen jaar? En hoeveel meer storage is er dan nodig?

Lees verder onder de foto.

De voordelen van goede monitoring

Bij Lebon IT Services werken we met PRTG Monitoring. In onze ervaring biedt de tool een complete oplossing, om het even voor welke sector. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Een compleet overzicht van je ganse IT-park
 • Een duidelijk beeld van de gezondheid van uw IT-omgeving
 • Eén overzichtelijke console met alle alerts en warnings (in plaats van een overvolle mailbox met verschillende meldingen)
 • Een zeer korte opstarttijd
Meer weten over monitoring of PRTG?
Contacteer ons. Onze IT-experten helpen u graag.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK